top of page
 

Radnici osječkih poduzeća Munjare, Tramvaja i Instalacijskog ureda, osnovali su svoj klub pod  nazivom Sportski klub „Elektra“ s jednom sportskom granom i to nogomet, dana 29.04.1930. godine uz punu suglasnost i pomoć tadašnjeg direktora Edgara Montine, dipl. ing.

Na prvoj skupštini održanoj 29.05.1930. godine izabran je Upravni odbor. Na čelne funkcije Kluba su imenovani Edgar Montina predsjednik, Tomislav Šestak i Slavko Nović potpredsjednici i Milan Velle tajnik.

Klub je uvršten 1930./1931. Godine u natjecanje DRUGOG NOGOMETNOG RAZREDA,  a već 1931./1932. Godine zauzima na ljestvici s trenerom Rudolfom Apeltom prvo mjesto i osigurava natjecanje u PRAVOM NOGOMETNOM RAZREDU  u kojem su već bili klubovi Slavija (Osijek), Cibalia (Vinkovci), Grafičar (Osijek) i Građanski (Osijek). 

Najveći predratni uspjeh Elektra bilježi 1936./1937. Godine kada osvajaju naslov prvaka PRVOG RAZREDA ONP-a. U kvalifikacijama za ulazak u društvo najboljih državnih momčadi „Elektraši“ su pokleknuli u dvoboju sa ŽAK-om iz Petrovaradina. 

Igračku kvalitetu ta je momčad potvrdila i u sezonama 1938./1939. I 1939./1940. godine osvojivši treće odnosno drugo mjesto među najboljim sastavima Prvog razreda ONP-a.

Ali od 1936. do 1941. godine osjeća se kriza u privredi i sredstva za natjecanje je sve manje, te Klub neposredno pred rat prestaje s radom. Veliki broj igrača uključuje se u antifašističku borbu, a poznatiji igrači Vladimir Cigale i Albin Petelin s još nekolicinom igrača budu streljani.

Po završetku DRUGOG SVJETSKOG RATA prave sportske aktivnosti u Klubu su mirovale sve do 14.12.1955. godine kada se osniva SPORTSKO DRUŠTVO „ELEKTRA“ OSIJEK sa sportskim granama: nogomet, odbojka, streljaštvo, šah, a kasnije i rukomet i kuglanje. Na skupštini je na čelne funkcije SD-a imenovan za predsjednika Filip Sindičić (direktor „Elektroslavonija“ Osijek), za potpredsjednike Tomislav Šestak i Josip Kovač, a za tajnike Mirko Vrančić i Miroslav Pauc.

Momčadi u crveno-crnoj opremi postigli su tijekom povijesti nekoliko zapaženih natjecateljskih koraka. 

NK „Elektra“ od 1956./1957. Godine igra u NOGOMETNOM PODSAVEZU OSIJEK.

U natjecateljskoj sezoni 1958./1959. Godine pod vodstvom trenera Pere Mallića nogometni klub „Elektra“ ulazi u SLAVONSKU NOGOMETNU ZONU s igračima:

Josip Kockar, Matija Kužić, Josip Pavlović, Slavko Radinković, Zdenko Crnković, Vilika Mihaljević, Lazo Knežević, Antun Kvorka, Ane Perković, Dragan Đambo, Antun Kockar, Antun Birtić, Nedjeljko Grljušić te braća Fury, Miočević, Mautner, Hajnc, Vajler, Tomić, Terzić, Kovačević i Likar.

 

Već slijedeće natjecateljske sezone 1960./1961. godine nogometni klub „Elektra“ vraća se u natjecanje NOGOMETNOG SAVEZA PODRUČAJA OSIJEK i u njemu bivstvuje sve do natjecateljske sezone 1971./1972. godine kada nakon osvojenog prvog mjesta i odigranih kvalifikacijskih utakmica (a to su treće kvalifikacije, prve su bile 1968./1969. i druge 1969./1970., a iste nisu uspješno završile), postaje članom SLAVONSKE NAGOMETNE ZONE - PODRAVSKA SKUPINA. Ovaj uspjeh uz Upravu, predsjednika Juru Martinića, tehnika Miroslava Malčića, i trenra Nikolu Jarića, postigla je momčad s igračima Miroslav Uremović, Marko Pezelj, Đuro Brkić, Mihajlo Jager, Stjepan Burča, Đuro Beši, Milan Lončar, Ivan Lukačević, Stanislav Uremović, Franjo Cerovac, Antun Ferenc, te Adam Sulejmanovski, Radovan Opalić i Ivan Šargovinski.

NK „Elektra“ od 1972./1973. pa do 1977./1978. godine natječe se u SLAVONSKOJ NOGOMETNOJ ZONI – PODRAVSKA SKUPINA,  a tada dolazi do formiranja JEDINSTVENE NOGOMETNE LIGE SLAVONIJE I BARANJE,  u koju se može ući jer u prethodnom natjecanju nije uspjela izboriti takav plasman koji bi omogućio izravni ulazak u ovaj kvalitetniji rang natjecanja, pa tako i u slijedećim godinama, ostaje i dalje u natjecanju SLAVONSKA NOGOMETNA ZONA – PODRAVSKA SKUPINA. 

Godine 1980./1981. godine dolazi do reorganizacije sustava natjecanja, stvaraju se dvije REGIONALNE NOGOMETNE LIGE „SJEVER“ I „JUG“. NK „Elektra“ ostaje u istom rangu natjecanja, samo što je rang promijenio ime i sada mu je naziv RNL „Sjever“.

Nakon natjecateljske sezone 1986./1987. god.  NK „Elektra“ zauzima treće mjesto na ljestvici RNL „Sjever“ što joj omogućava igranje kvalifikacija za ulazak u viši rang natjecanja (zbog ponovne reorganizacije natjecanja) s treće rangiranom momčadi RNL „Jug“. Nakon uspješnih kvalifikacijskih utakmica s NK „Lokomotiva“ Vinkovci, nogometni klub „Elektra“ je postala članom HRVATSKE NOGOMETNE LIGE „ISTOK“. Ovaj uspjeh uz članove Uprave, Tome Povresle, Vencela Lasića, Dinka Zorića, Dušana Pajtaka te trenera Đure Pađena, ostvarili su igrači Antun Batinić, Miro Marijanović, Boro Uščumlić, Zlatko Rašić, Zvonko Knez, Drago Horvat, Josip Vidović, Tihomir Maretić, Zdravko Vukelić, Dario Kordić, Stjepan Šarac, Goran Jaknić, Miro Pavlić, Velibor Bošnjak, Mladen Sesar i Marijan Vidović.

NK „Elektra“ od natjecateljske sezone 1987./1988. god. pa do 1990./1991. god. natječe se u HNL „Istok“.

Već početkom 1991. godine grad Osijek je slutio rat. Imperijalistički planovi susjedne države, prekrajanje zemljovidne karte, pokoravanje ovog dijela Hrvatske, bili su vremenski i prostorno blizu. Posljednja dva mjeseca 1991. godine bili su najtjeskobniji. Brojne izbjeglice i prognanici dolaze, a brojna dnevna i noćna granatiranja, trebali su rezultirati uništenjem života i potom pad grada. Grad je unatoč i u inat svemu što su događalo, živio i preživio, a sve to u najvećoj mjeri zahvaljujući onima koji su ostali u gradu.

Vrijedno je izraziti da samo ponosni što su u obranu domovine sudjelovali gotovo svi naši igrači, dok su članovi Kluba bili aktivni u Civilnoj zaštiti ili imali ratnu radnu obavezu na svojim radnim mjestima.

 

NAKON DOMOVINSKOG RATA 1991.1992. godine prestale su djelovati sve naše sportske grane (ili su se fuzionirale s drugim klubovima) SPORTSKOG DRUŠTVENOG „ELEKTRA“ OSIJEK, osim nogometne grane. Do tada predsjednici u povijesti SD „ELEKTRA“ OSIJEK bili su Edgar Montina, Miroslav Malčić, Jovo Budimir, Slavko Hristić, Vjekoslav Šalovac i Dragutin Radman.

U proljeće 1992. godine nekoliko članova NK „Elektra“, a riječ je poglavito o Đuri Pađenu, Tomi Povreslu i Antunu Batinić, angažiralo se u saniranju šteta na objektu i igralištima „Kraj Drave“, okupljanju igrača i nabavci sportske opreme te uvrštavanju u natjecanje TREĆE HNL „Istok“ za sezonu 1992./1993.

Dana 14.10.1993. godine održana je Izvanredna skupština Kluba, a potom 14.12.1994. godine IZBORNA SKUPŠTINA KLUBA i izabran je Upravni odbor. Na čelne funkcije Kluba su imenovani, za predsjednika Tomo Povreslo, a potom Ivan Jožef, za dopredsjednike Đuro Pađen, Tihomir Antunović i Ivan Bilić, a za tajnika Zinet Šebo.

Od natjecateljske sezone 1992./1993. godine pa do 1995./1996. godine NK „Elektra“ natječe se u HNL „ISTOK“, a tada dolazi do novog sustava natjecanja i naziv ranga TREĆA MEĐUŽUPANIJSKE NOGOMETNE LIGE „ISTOK“ prvih devet momčadi, a NK „Elektra“ kao dvanaesto plasirana nije uspjela.

Dana 10.12.1996. godine u HNK Osijek dodijeljena su „priznanja“ dugogodišnjim sportskim djelatnicima zasluženim za unaprjeđenje nogometa u organizaciji Nogometnog središta Osijek s potpisom predsjednika svjetskog Olimpijskog Odbora Juan Antonio Samaranch. Priznanja su uručena putem sportskog djelatnika Željka Širića, desetorici osoba iz NK „Elektra“ Osijek, Tomi Povreslu, Ivanu Jožefu, Dragutinu Radmanu, Bori Kaluđeru, Dinku Zoriću, Miroslavu Uremoviću, Zinetu Šebi, Dušanu Pajtaku, Marku Gradištancu i Ivanu Biliću.

Godine 1997./1998. na snazi je ponovo novi sustav natjecanja. Sada je NK „Elektra“ u ligi za natjecanje pod nazivom  TREĆA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA „OSIJEK- VINKOVCI“.

Godine 1998./1999. Na snazi je ponovo novi sustav natjecanja. Sada je NK „Elektra“ u ligi za natjecanje pod nazivom PRVA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSJEČKO-BARANJSKA.

U razdoblju od 1998./1999. godine pa do 2000./2001. godine NK „Elektra“ natječe se u PRVOJ ŽUPANIJSKOJ NOGOMETNOJ LIGI OSJEČKO- BARANJSKA.

U međuvremenu dana 19.01.2001. godine održana je IZBORNA SKUPŠTINA KLUBA I i izabran je novi UPRAVNI ODBOR, a na čelne funkcije su imenovani: za predsjednika Petar Vučak, za dopredsjednika Zdravko Fadljević i Jovo Budimir, za tajnika Zinet  Šebo i Miroslav Uremović, za voditelja održavanja objekata i igrališta Franjo Cerovac te članovi Marijan Vidović, Milan Berger, Miro Marijanović, Željko Peričević, Dušan Pajtak, Đuro Pađen i Ivan Jožef.

U razdoblju od 2001./2002. godine pa do 2004./2005. godine NK „Elektra“ natjecala se u PRVOJ ŽUPANIJSKOJ NOGOMETNOJ LIGI OSJEČKO-BARANJSKA.

Nakon natjecateljske sezone 2004./2005. godine NK „Elektra“ zauzima prvo mjesto na ljestvici PRVE ŽUPANIJSKE NOGOMETNE LIGE OSJEČKO-BARANJSKE što joj omogućava igranje kvalifikacijskih utakmica sa prvakom Prve županijske nogometne lige Požeško-Slavonske. U kvalifikacijama za ulazak u III. HNL ISTOK ostvarene su pobjede u obje utakmice protiv NK „Eminovci“ (Eminovci/Požega) te osigurali ulazak u natjecanje III. HNL ISTOK. Ovaj uspjeh uz aktivne članove uprave Petra Vučka, Zdravka Fadljevića, Jove Budimira, Miroslava Uremovića, Franje Cerovca i Marijana Vidovića te trenera Josipa Tomasa, ostvarili su igrači: Domagoj Balaš, Josip Kovačević, Dalibor Jerković, Josip Mihaljević, Ante Brnić, Ivica Jukić, Mario Sraga, Dario Jukić, Alen Balaš, Josip Podviz, Dinko Putnik, Jurica Rončević, Mario Sesvečan, Josip Grabar, Ivan Pešerović, Leonardo Pelin, Dario Homoki, Sandro Čepel, Danijel Dakić, Dario Džeko, Igor Apčag, Dario Vujić, Luka Rimac, Dalibor Sovina, Krešimir Pap, Tomislav Šolja te juniori Siniša Nikolić i Deni Huselić.

NK „Elektra“ u 2005./2006. godine natječe se u III. HNL ISTOK. Na kraju natjecateljske sezone zauzimaju 12. mjesto na konačnoj ljestvici, od ukupno 18. natjecateljskih momčadi.

Dana 19.12.2005. godine u organizaciji „Glasa Slavonije“, a u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga županije Osječko-baranjske te Zajednice sportskih udruga grada Osijeka, u NHK Osijek je održana završna svečanost izbora najboljeg sportaša i sportskog kolektiva u 2005. godini. Za veliki doprinos u razvoju amaterizma u jubilarnoj 75. godišnjici postojanja te uspješnog djelovanja i rada Omladinske nogometne škole kluba, nagrađena je NK „Elektra“ plaketom „Pečat grada Osijeka“ koju je primio predsjednik Petar Vučak.

Dana 30.05.2006. godine održana je Izborna sjednica skupštine NK „Elektra“ Osijek. Izabrano je novo čelništvo Kluba. Za predsjednika Kluba je izabran Miro Marijanović, a ostali članovi Upravnog odbora su dopredsjednici Jovo Budimir i Darko Varga, tajnici Marijan Vidović i Krunoslav Buček, ostali članovi su Franjo Cerovac, Petar Barišić, Ante Dumančić, Marko Gradištanac, Tihomir Maretić, Željko Petričević, Vladimir Mihajlović, Zinet Šebo, Dinko Andabaka, Drago Horvat i Đuro Pađen.

Godine 2006./2007., na snazi je novi sustav natjecanja. Sada je NK „Elektra“ u potpuno novoj ligi za natjecanje pod nazivom ČETVRTA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA „ISTOK“.

Razlog je taj, što smo u protekloj natjecateljskoj sezoni u III HNL „ISTOK“ ZAUZELI 12. mjesto na konačnoj ljestvici, a prvi šest momčadi ostaje u toj ligi dok svi ostali idu u novu nižu ligu natjecanja IV. HNL „ISTOK“.

Nova Uprava Kluba na čelu s predsjednikom Mirom Marijanovićem, tijekom 2007. i 2008. godine uspješno i kvalitetno je izvršila cjelovitu sanaciju/rekonstrukciju građevinskog objekta igrališta „Kraj Drave“ (koji nije tako saniran još od izgradnje 1972. godine)

NK „Elektra“2007./2008. godine natječe se u  IV. HNL „ISTOK“ te zauzimaju 14  mjesto na konačnoj ljestvici od ukupno 16 natjecateljskih momčadi. Temeljem usvojenog sustava natjecanja iz lige ispadaju posljednje četiri plasirane momčadi (Požega, Bedem, Elektra i Darda) u svoje PRVE ŽUPANIJSKE NOGOMETNE LIGE.

Nakon natjecateljske sezone 2008./2009. godine NK „Elektra“ zauzela je prvo mjesto na konačnoj ljestvici PRVE ŽNL OSJEČKO-BARANJSKE te na taj način postaje novi član više razine natjecanja IV. HNL „ISTOK“ u idućoj natjecateljskoj sezoni. Ovaj uspjeh uz aktivne članove Uprave Mire Marijanovića, Tihomira Maretića, Petra Barišića, Franje Cerovca, Drage Horvata, Željka Petričevića, Milana Troskota, Đure Pađena, Vladimira Mihajlovića, Marijana Vidovića i Krunoslava Bučeka te trenera Josipa Tomasa i fizioterapeuta Slavka Piperkovića, ostvarili su igrači: Vedran Marijanović, Krešimir Papp, Dario Kukec, Alen Lišić, Matej Ljubas, Igor Valinčić, Dejan Goljevački, Igor Knez, Hrvoje Jerković, Dario Markuš, Marijan Gradištanac, Jurica Repinc, Josip Rotim, Josip Tuličić, Pavo Vincetić, Marko Bilić, Kristijan Holjevac, Danijel Miklić, Ivan Gembeš, Denis Petrović, Dinko Putnik, Deni Huselić, Darko Vujić, Stjepko Kasač, Ivan Pešerović i Oliver Pešerović.

Dana 29.12.2008. godine u NHK Osijek održano je svečano proglašenje najboljih sportaša i kolektiva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u organizaciji „Glasa Slavonije“ (što čine svake godine, počevši još davne 1957. godine). Nagrada „SOKOL“ dodjeljuje se za iznimna dostignuća u sportu, a ove godine je ona uručena Franji Cerovcu članu NK „Elektra“ Osijek.

U sezoni 2009./2010. godine seniorsku momčad NK „Elektra“ Osijeku natjecanju IV. HNL „ISTOK“ (u natjecanju je 18. momčadi) u jesenjem dijelu vodio trener Josip Tomas, a proljetnom dijelu vodio trener Stjepan Bubalo, te se nakon 28 kola nalaze na 11. mjestu na natjecateljskoj ljestvici, s igračima: Dario Kukec, Vedran Marijanović, Krešimir Papp, Kruno Marijanović, Matej Ljubas, Ivan Božić, Tomislav Amidžić, Igor Knez, Josip Tuličić, Marijan Gradištanac, Bojan Bijedić, Danijel Miklić, Igor Simić, Darko Vuk, Marko Cebić, Marko Bilić, Stjepko Kasač, Josip Rotim, Šime Vrgoč, Zoran Bosak, David Pšihistal, Jurica Repinc, Adrijan Šanta, Alen Lišić, Goran Kovačević, Dejan Goljevački, Dario Markuš, Robert Nospak i Hrvoje Jerković te postoji odlučna namjera i htijenje da se iduće natjecateljske sezone 2010./2011. godine Klub natječe za sam vrh ljestvice IV. HNL „ISTOK“.

Od osnivanja Kluba problem za kvalitetan i nesmetan rad bilo je nogometno igralište, igralo se i radilo na šljakastom igralištu na Klasijama (današnji Vijenac I. Meštrovića), zatim na starom igralištu NK Proleter Kraj Drave, pa na pomoćnom igralištu u Gradskom vrtu.

Godine 1972. izgradio je Klub na starim prostorima Kraj Drave travnato igralište, ali bez drenaže (današnje pomoćno igralište), a 1985. godine izgradio je Klub novo travnato igralište s drenažom (nalazi se uz pomoćno igralište) Kraj Drave.

Klub je u svojoj povijesti pokraj redovitog natjecanja, organizirao i turnire u spomen svojim bivšim igračima. Tako je u bivšoj državi u ljetnom periodu Klub održavao memorijalni nogometni turnir „Vladimir Cigale“od 1967. godine do 1990. godine (na kojem su sudjelovali osječki klubovi), a poslije Domovinskog rata od 1993. godine do danas, Klub održava svake godine memorijalni nogometni turnir  „Antun Batinić“ (na kojem sudjeluju osječki klubovi i klubovi s područja Slavonije i Baranje).

Dobro je ponekad načiniti inventuru svog života i izreći poteškoće i radosti življenja. U povijesti Kluba, od osnutka (1930. godine pa do dan danas) dubok i vidljiv trag osim igrača ostavili su i:

PREDSJEDNICI: - Edgar Montina, Tomislav Šestak, Filip Sindičić, Vilim Šišek, Mirko Živaljić, Rudolf Venus, Uroš Zdjelar, Franjo Čerba, Jure Martinić, Gradimir Šaponja, Ivan Šipek, Ivan Elveđi, Dinko Zorić, Vencel Lasić, Branko Glušac, Vladimir Kozmar, Tomo Povreslo, Ivan Jožef, Petar Vučak i Miro Marijanović.

TAJNICI: - Milan Velle,  Slavko Kunović, Ivan i Ante Smokvina, Marijan Jerbić, Vladimir Forght, Drago Marcić, Antun Jurišić, Darko Brkić, Vladimir Mihajlović, Zinet Šebo, Miroslav Uremović, Marijan Vidović i Krunoslav Buček.

TRENERI: - Rudolf Apelt, Ivan Petelin, Tomislav Šestask, Dragutin Kufner, Peto Malčić, Vladimir Aubreht, Josip Kockar, Andrija Hrehor, Vilika Mihaljević, Nikola Jarić, Đuro Pađen, Stjepan Burča, Nedjeljko Grljušić, Boro Kaluđer, Franjo Cerovac, Antun Batinić, Vlado Liović, Božo Galić, Šaban Jasenica, Marko Gradištanac, Vjekoslav Ileš, Zvonimir Kolak, Vlado Mihaljević, Zdravko Vukelić, Zdravko Šimek, Ante Mandić, Ivan Lišnjić,tihomir Rudež, Stjepan Šarac, Dragutin Horvat, Josip Tomas i Stjepan Bubalo, Marko Prskalo, Zdenko Sambol, Miro Samardžić (pojedinci su tu funkciju obavljali i više puta.)

U klubu se pozorno vodi briga i o mladeži. Tako se je već 1934. godine formirala juniorska momčad, a danas Klub ima školu nogometa sa svih pet selekcija. Ukazujemo i na vidljiv, a veliki Elektrin doprinos u unapređenju nogometnih aktivnosti u području „suđenja“ jer se je veliki broj igrača odlučilo nakon igračke karijere za sudačku aktivnost i uspjeli postati savezni nogometni suci te sudili utakmice I. i II. savezne nogometne lige bivše države, Nedjlekko Grljušić, Ivica Sklizović, Ante Knežević i Miroslav Uremović.

Nakon Domovinskog rata, sudili su ili još sude utakmice I. i II. HNL, Antun Batinić, Željko Širić, Miro Marijanović, Predrag Borovec, Darko Grepo, Damir Batinić, Domagoj Ljubićić, Danijel Trampus, Davor Batinić, Željko Knez, Zvonko Knez, Zlatko Knez i Hrvoje Knez te suci koji sude utakmice na ostalim nižim razinama natjecanja, Ivan Molnar, Nedjeljko Perković, Marijan Vidović, Igor Jularić i Marko Novaković.

Na kraju mora se kazati da je vrijeme prohujalo, ljudi su se mijenjali, međutim „Elektra“ je bila i biti će simbol amaterske zanesenosti, a posve sigurno njezine crveno-crne boje svaki član nositi će i dalje s ponosom.

Kratka povijest

     NK "ELEKTRA"

Puno ime: Nogometni klub Elektra Osijek

Nadimak Crveni vražići

Osnovan 1930.

Igralište: Kraj Drave , Osijek

Kapacitet 1 000

Liga 1. ŽNL Osječko-baranjska
-sezona: 2013./14.

bottom of page